Een eigen Community biedt enorme kansen om makkelijker aan tafel te komen met eindbeslissers

De oorspronkelijke belofte van het internet was om mensen samen te brengen, en voor een tijdje werkte dat prima. In plaats van chatrooms en verbinding bleef het veelal bij websites die hun producten wilde verkopen waardoor het een groot zendkanaal ontstond. 

Mensen willen verbinden met elkaar. Leren en sparren over gelijkgestemde zaken. Zo zouden organisaties ook moeten denken. Niet zenden maar verbinden. Dus nu we weten dat eindbeslissers het liefst spreken met gelijkgestemden, waarom zouden we hen dan niet faciliteren hierin. Het is snelste weg om in contact te komen en om in hun behoeftes te voorzien. Bekijk deze podcast en ontdek welke 4 pijlers er nodig zijn om in contact te komen met eindbeslissers. Of download de startgids als je klaar bent voor een strategische aanpak.

BEKIJK STARTGIDS

Cynthia Wertwijn
Datogether
Initiatiefnemer Community Toekomstgericht werken in de publieke sector

“Na 4 weken stond het fundament. Ik wilde directeuren uit de publieke sector verbinden in mijn community. Iets wat lastig leek omdat deze mensen heel erg druk zijn. Binnen 2 weken had ik 49 van de 50 van mijn uitnodigingen via LinkedIn. De berichten van Vendigi zijn zo stek dat de conversie door het dak ging. Ik ahd uit die 50 uitnodigingen al snel 18 kennismaking gesprekken en ze werden allemaal lid van onze community. Na 2 maanden hadden we onze eerste meetups en diverse organisaties hebben ons al gevraagd of wij hen konden helpen met onze diensten. Doordat de mindset totaal anders is, werkt dit zo goed!”

Wat is een B2B-community?

Community betekent letterlijk: Gemeenschap. Deze gemeenschappen bestaan uit mensen met een eenzelfde gedachtegoed of idealen, mensen willen van nature graag ergens bij horen waar zij zich verbonden mee voelen. Deelgenoten in een community delen allemaal dezelfde passie, frustraties, uitdagingen, idealen of probleem. Deze mensen gaan online of offline met elkaar in gesprek, wisselen informatie uit en leren van elkaar. Het geeft hun een gevoel van betrokkenheid. 

In de B2B wereld zit hier een nuance verschil in. Waar men in de particuliere wereld vooral online via platformen met elkaar spreekt, zijn de meeste B2B communities die opgericht worden door commerciële organisaties zonder platform. Tenzij het geval betreft dat de organisatie haar klanten met elkaar wil laten praten zien we tegelijkertijd dat het voor kleinere organisaties bijna niet te doen is alle conversaties te monitoren. Om zo’n community iets meer in de hand te houden organiseer je hiervoor online of offline bijeenkomsten.

Drie pijlers van een sterke community

Een community starten is en precair onderwerp. Je zult wellicht denken. Waarom zouden wij onafhankelijk overkomen als we beslissers verbinden? Er zijn inderdaad beslissers die huiverig zijn voor dit soort “trucjes”; Mooie verhalen over verbinden maar in de praktijk te snel het net willen ophalen. Als je er in zit voor de sneller transacties begin er dan vooral niet aan. De mindset zal aangepast dienen te worden en alleen als u denkt in relaties in plaats van transactie komt de omzet vanzelf. Als je deze 3 pijlers als fundament sterk neerzet zul je als vertrouwd partner gezien worden die de hoogste waarde biedt.

WAARDE
Welke waarde biedt jouw community?  Wie is de initiatiefnemer? Welke content is er gemaakt? Wie zijn nog meer lid, wat zijn de onderwerpen? Enfin een goed fundament met de juiste informatie en mindset is benodigd om aantrekkelijk te zijn voor je eindbeslissers.

CONNECTIES
Welke eindbeslissers voeg je toe. Kun je c-level met managers mixen? Een juiste afstemming en een slimme structuur is benodigd om de eerste kennismakingsgesprekken te krijgen.

DOWNLOAD STARTGIDS

CONTENT
Welke onderwerpen komen aan bod? Welke waarde wordt gedeeld, en hoe houden we nauw contact met de leden? Wat komt men halen en brengen? Allemaal zaken die cruciaal zijn in een heldere beleving voor de leden.

Waarom een eigen community?

Als je het ermee eens bent dat eindbeslissers het liefst leren van gelijkgestemden is het alleen nog een kwestie van invulling hoe we dan in contact komen met die groep. Als jij de facilitator bent van een groep van gelijkgestemden die je verbindt aan elkaar met de hoogste waarde, zal het werk je gegund worden. Waarom? Simpelweg omdat je hen ook verder helpt met die verbinding. Als je oprecht laat zien dat je er voor hen bent, zullen zij veel opener naar jou zijn, hun uitdagingen op tafel leggen. En daarom moet je zeker vertellen waarom je deze community gestart bent.
Je wilt verbinden met alle eindbeslissers en leren hoe je hen in de toekomst nog beter van dienst kan zijn. WIN-WIN dus.


Wat is er nu waardevoller voor bijvoorbeeld een dataspecialist uit de zorg die voor een aantal grote uitdagingen staat, om te spreken met gelijkgestemden uit dezelfde sector? In plaats van het vinden van zoveel informatie en gevoed worden door websites die zenden en hun eigen product de hemel in prijzen, ontdekken zij waar de valkuilen en kansen liggen bij anderen. Ze leren sneller en vaak op een dieper niveau.
Als je deze strategie juist opzet en aanpakt zul je zien dat beslissers veel sneller met je willen samenwerken dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Bas Kuiper
Community Manager
CTS

“Binnen 3 maanden was ik in contact met ruim 150 C-level beslissers. Wat mij opviel was dat de gehele manier van benaderen significant anders is waardoor ik nu wel in contact ben met eindbeslissers van hele grote organisaties. Zonder deze community strategie was mij dit nooit gelukt.”

Zo komt deze communitymanager in contact met C-level beslissers

In deze podcast hoor je hoe Bas Kuiper, community manager bij CTS – Een Google partner die grote organisaties helpt met transities naar de cloud en data gedreven oplossingen. Hij bouwde zijn community in 6 maanden met meer dan 150 C-level managers van grote organisaties zoals, Bol.com, Hunkemöller, Booking, Funda, NPO enzovoorts.

BEKIJK PODCAST

Onze bewezen succesvolle aanpak implementeren we reeds bij vele B2B bedrijven

Wil je de kansen weten voor jouw ideale beslissersgroep?

Startgids voor het bouwen van jouw community

Wil je weten welke stappen er benodigd zijn voor het bouwen van een sterke community of wil je ontdekken hoe je snel in contact kunt komen met je ideale beslissers. Download dan de startgids Community Building.

Digitale Sales Leadgeneratie

Buyer Journey & Content Strategie

Training & Coaching