LinkedIn

Dit is wat je nodig hebt om een LinkedIn connectie op te volgen

By maart 4, 2020 juli 6th, 2021 No Comments

Dit is wat je nodig hebt om een LinkedIn connectie op te volgen

Verkoop via LinkedIn kan al snel als vervelend ervaren worden. Leer van de fouten van anderen en lees verder voor de 6 tips die jou kunnen helpen om klanten aan te trekken via LinkedIn. Als BONUS heb ik een bericht template voor je gemaakt, zodat je direct aan de slag kunt.

HOE HET NIET MOET

Je herkent je vast in de volgende situaties:

  1. De ‘Kijk mij eens even’- benadering

Iedereen heeft ooit met iemand aan tafel gezeten, die het alleen zijn eigen leven en spullen kon hebben. Als ik een gok mag wagen, was dat niet één van je leukste avonden. Misschien ben je zelfs wel vroegtijdig afgehaakt. Dat is precies hoe een verkeerd verkoopbericht via LinkedIn ontvangen kan worden.

  1. Je komt niet op LinkedIn om te winkelen

Je bent niet actief op LinkedIn om er iets te kopen. Iemand stuurt je een connectieverzoek en je accepteert dit. Vervolgens krijg jij een eindeloze tekst met producten en functies die ze jou aanbieden. Als je de tekst überhaupt al leest, zul je waarschijnlijk niet geneigd zijn te denken “Ja, dit is precies wat ik nodig heb.”

  1. En ook niet om een never ending story te lezen

Je bent bezig, je bent aan het werk, je kwam gewoon even op LinkedIn kijken. Kortom: je zit waarschijnlijk niet op een oneindige verkooptekst te wachten. Wanneer je een te lange tekst schrijft zal deze niet in zijn geheel gelezen worden. Sterker nog, misschien besluit iemand bij de aanblik van het bericht hem helemaal niet te willen lezen.

  1. Keiharde sales voelt niet fijn

En dat terwijl we het eigenlijk helemaal niet erg vinden om dingen te kopen. Als je ervoor zorgt dat iemand zich realiseert dat je kunt helpen, verander je die verkoop naar een prettige aankoop voor de ander.

Wil je mijn persoonlijke tips voor de opvolging van een LinkedIn connectie, gericht op jouw bedrijf? Stuur mij een Persoonlijk bericht of laat het in de comments weten.

Het kan beter!

Laten we eerlijk zijn, LinkedIn is een bijna onuitputtelijke bron van interessante potentiële klanten, voor iedereen. En jij weet dat sommigen jouw product of dienst echt nodig hebben. Via LinkedIn kun je zo nog gemakkelijk bereiken ook.

Maar er is een goede en verkeerde manier om dit te doen. Die verkeerde begrijp je al. Er zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je berichten wél prettig overkomen en uiteindelijk tot verkoop leiden.

HOE HET WEL MOET

6 Tips om te volgen na een LinkedIn Connectie:

  1.   Het gaat om hen, niet om jou

Doe er alles aan om te voorkomen dat het alleen over jou, jouw product of jouw bedrijf gaat. Het gaat om hen!

  1.   Focus op de hulp die je biedt

De ander heeft een probleem, en jij kan hen daarbij helpen. Een natuurlijke manier om de focus op de ander te houden, is door ze problemen te schetsen waar de ander zich in kan herkennen. Voor ieder vakgebied zijn er wel een paar van die typische problemen. Leg de nadruk op de uitkomsten die jij kan bieden bij het oplossen van de problemen.

TIP: Ken je die problemen niet? Ik raad je echt aan een kort onderzoek te doen. Vraag een aantal mensen uit dat specifieke vakgebied waar ze tegenaan lopen. Dat levert jou ontzettend waardevolle informatie op!

Als jouw connectie zich in deze problemen herkent, heb jij zijn aandacht te pakken. Wanneer hij/zij zich niet in de genoemde problemen herkent, behoort deze connectie ook niet tot jouw doelgroep. Dan is dat ook gelijk helder.

  1.   Toon interesse in de ander

Om effectief te kunnen netwerken moet je de mensen met wie je connect beter leren kennen. Je kunt in je LinkedIn berichten aangeven wat je graag over de ander en zijn/haar werk zou willen weten.

  1.   Schrijf kort en krachtig

Welke aanpak je ook kiest, wees zo kort mogelijk. Mensen zijn bezig. Een bericht dat uit meer dan een handvol zinnen bevat zal worden verwijderd zonder te worden gelezen. Zonde van de moeite.

  1.   Focus op de waarde van wat je aanbiedt

Je kunt er voor kiezen een bericht te schrijven over de voordelen van jouw product of dienst. Ik hoor je al denken: dit klinkt alsof het dan meer over jou dan de ander gaat. In werkelijkheid gelden die voordelen voor de ander en niet voor jou.

  1.   Focus op het juiste doel

Wanneer je iemand een bericht stuurt met alle details over je product of dienst, is het overduidelijk je doel om direct verkopen. Om alle eerder genoemde redenen is dit geen goed idee. Maak er je doel van om een gesprek aan te gaan via LinkedIn. Je kunt in dit gesprek vervolgens voorstellen om een keer tijd vrij te maken voor een afspraak. (Zo zet je profile views om in telefoongesprekken)

BONUS: Voorbeeld van een opvolgend LinkedIn bericht:

Beste [NAAM],

Bedankt voor het [liken/delen/comments/bekijken van profiel]. Ik heb je profiel bekeken en zie dat je veel werkt met [DOELGROEP].

Wat ik vaak zie bij mijn klanten is [PROBLEEM/UITDAGING]

We gebruiken hiervoor een succesvolle strategie die je direct verder kan helpen. Vind je het interessant om onze strategie te ontvangen?

Ik zou graag jouw mening horen hoe je hierover denkt, lijkt mij leuk om even met elkaar te bellen.

Ik hoor je graag.

[…]

Laat me in de comments weten wat jouw ervaringen zijn met LinkedIn Sales berichten. Ik ben benieuwd wat voor jou gewerkt heeft. 

Social Selling begint met het luisteren naar je doelgroep. Als je weet wat hun uitdagingen en koopwensen zijn, kun je voorop lopen. Leren hoe je dit doet? Download hier onze “Startgids Social Selling” met tips en tricks!