Omzet

Zo haal je in 5 stappen de maximale omzet uit jouw blog

By maart 6, 2020 juli 6th, 2021 No Comments

Zo haal je in 5 stappen de maximale omzet uit jouw blog

We gaan vandaag het roer omgooien. Je gaat jouw beste content gratis weggeven.

Als je de vorige zin leest, dan hoor ik je al denken ‘maar Massimo, hoe krijg ik dan betalende klanten?’ Maak je daarover geen zorgen! In dit artikel ga ik je precies vertellen waarom ook jij je beste content, tips en strategieën moet gaan delen. Het delen van nuttige content om de verbinding met je bezoeker aan te gaan noemen we content marketing. Content kun je maken in verschillende vormen, denk aan: video’s, blogs, podcasts en foto’s.

Ben je wel eens in de Efteling geweest? Een van de nieuwste achtbanen is de Baron 1898…

Jouw online business en content marketing zou je kunnen vergelijken met deze achtbaan. Stel je het volgende voor: je bent een kind van 12 jaar oud. Je loopt samen met je ouders in de Efteling, omdat je net een goede score hebt gehaald voor je CITO-toets. Gespannen en opgelaten loop je naar de wachtrij van de Baron 1896. Een geweldige achtbaan met een erg steile val.

Al schuifelend wordt de rij voor je steeds korter en begin je de ingang van de attractie te zien. Na lang wachten, ben je eindelijk aan de beurt, totdat een medewerker van de Efteling tegen je zegt: ‘De Baron 1896 is echt een gave achtbaan! Maar voor deze achtbaan moet je extra betalen’. Uhh… je wereld stort in en de tranen rollen over je wangen.

Dit verhaal van de Efteling is te vergelijken met jouw online business. Je wilt bezoekers een fijne tijd geven op jouw website, zodat ze een waanzinnige ervaring hebben! Je wilt niet dat ze eerst lang moeten wachten of lezen om uiteindelijk tot de oplossing of ontknoping te komen en dat ze dan moeten betalen. Dit is niet klantvriendelijk!

1: Geef kwaliteit weg

Het weggeven van goede content, voelt voor veel ondernemers een beetje ‘onnatuurlijk’. Als ondernemer willen we van nature ons kunstje liever niet delen met anderen. Bij veel ondernemers hangt het tegeltje “kennis is macht” nog aan de muur. Deze tijd is echt voorbij. Naar mijn mening moeten al die tegels omgezet worden naar: “kennis is de sleutel tot verbinden”. Als een persoon even de tijd neemt, dan kan hij zo al veel meer informatie vinden over jouw business of vakgebied. Als jij die specifieke kennis niet deelt dan vindt hij of zij het wel ergens anders.

Kennis is niet meer uniek, dus deel het! De sleutel zit hem in de specifieke oplossing. Daarover later meer.

 

Kennis is geen macht maar de sleutel tot verbinding.

Veel ondernemers die ik train in mijn Masterclass programma (page not found ESB), willen graag meer klanten. Een manier die we bespreken is bloggen en content creatie. Laat als ondernemer maar zien aan de buitenwereld, dat jij ook echt zo goed bent als dat je zegt dat je bent. Laat klanten online met je kennismaken. Laat hen zien en voelen dat jij het beste bent. Het delen van kennis via blogs en video’s kun je vergelijken met samples uitdelen.

In een wereld waar iedereen content maakt, win je door net iets beter te zijn dan de rest.

2: Online samples uitdelen

Door samples uit te delen op stations van bijvoorbeeld een nieuw snoepje, maken een hoop mensen kennis met jouw nieuwe product. Met een blog of video op YouTube of Facebook, doe jij niets anders! Je bent digitaal samples aan het uitdelen. Dit zorgt voor zichtbaarheid en vertrouwen. Door goede tips te delen, zullen mensen het waarderen en is de kans heel groot dat ze in de toekomst jou zullen benaderen voor een betaalde opdracht.

 

De blogs op mijn website bevatten heel veel waardevolle tips. Dit is mijn manier van kennis delen en zo kan ik je kennis laten maken met mijn producten en diensten.

3: Content is een makkelijke opening

Door jouw beste content te delen creëer je openingen bij mensen. Je geeft ze een goed gevoel, omdat je ze echt verder hebt geholpen. Probeer dus iedere dag de beste content te delen. Is je content niet van de hoogste kwaliteit of vertel je niets nieuws, dan raad ik je aan om het niet te delen. Dit is zonde van je tijd en het zal de band met je lezers niet beter maken.

Een reactie die ik veel hoor is: “Ik wil dat mensen gaan betalen voor de beste content. Waarom zou ik het allemaal weggeven?” Hoe verdien ik dan geld? Ik begrijp deze gedachte, maar laten we het even vertalen naar een praktijksituatie.

Een praktijkvoorbeeld

Iemand is op internet opzoek naar een oplossing voor zijn probleem. In dit geval is het probleem:

Ik wil graag weten hoe je meer e-mailadressen genereert via je website. Hij of zij zoekt dit op het internet op en vindt jouw website of blogartikel. Je legt daar in een aantal stappen uit, hoe dat moet en wat de mogelijkheden hierin zijn.

De dienst die jij aanbiedt, houdt in dat jij hierin volledige ondersteuning geeft, zoals het verzinnen, opmaken en helpen met de strategie, om meer e-mailadressen te genereren.

Als iemand jouw artikel leest en onder de indruk is van jouw kennis, komen er ook nieuwe vragen op bij deze persoon zoals: “Wat moet de titel zijn van mijn gratis weggever (een download voor een naam en e-mailadres)?” Of “Hoe moet ik dit implementeren binnen mijn business?”

Je kunt bijvoorbeeld aan het einde van jouw blog afsluiten met: “Kom je hier nu niet helemaal uit, dan kan ik je helpen”.

Dit is de sleutel tot succes!

Dus als hij het antwoord niet kan vinden op jouw website, dan gaat hij naar een andere site toe waar hij wel het antwoord kan vinden. Nu is je kans op een relatie met die persoon verkeken en zal hij nooit een betalende klant van jou worden.

Conclusie

  1. Behandel een specifiek probleem
  2. Geef een kant en klare oplossing, zodat iemand aan de slag gaat
  3. Bij de implementatie zullen zij aan jou denken

Creëer dus een makkelijke opening met jouw bedrijf. Maak een video of schrijf een blog, waarin je laat zien hoe iemand meer e-mailadressen kan vergaren via zijn website. Deze informatie is niet uniek en ook niet geheim. Je kunt er dus geen verdienmodel aan vast hangen.

Als je je gaat focussen op het bouwen van relaties in plaats van op het verdienen van geld, dan zal je merken dat je veel meer waardering en feedback gaat krijgen. Door geen informatie achter te houden, laat je ook zien dat je een expert bent. Dit zal vertrouwen geven, mensen zullen zich dan veel eerder abonneren op jouw nieuwsbrief met nog meer handige tips. Ieder artikel, video of podcast, heeft de potentie om een lange termijn relatie op te bouwen met je bezoeker.

4: De psychologie achter gratis

Het woordje ‘gratis’ of ‘free’ heeft een bijzondere betekenis bij veel mensen. In het brein geeft het gelijk een reactie dat we hier even aandacht aan moeten geven. Wij houden van gratis producten, ook al doen we er soms niets mee. Iets gratis weggeven is een marketingtechniek, welke al jaren wordt gebruikt. Het werkt namelijk ontzettend goed en marketeers weten dat!

Door iets gratis te krijgen, hebben wij mensen automatisch de neiging om iets terug te geven. Als jij de deurbel hoort en daar staat iemand die jouw een gratis pak stroopwafels aanbiedt, dan voel jij je schuldig als je hier niet iets voor teruggeeft.

Als die persoon volgende week weer voor de deur staat, maar dit keer met een gratis pak lange vingers, dan zal je waarschijnlijk een paar euro uit je portemonnee pakken. Ook al wil deze persoon het niet aannemen, je staat erop dat hij of zij het aanpakt.

Een week later gaat weer de deurbel. De persoon staat er weer, maar dit keer met een verzameldoos vol met koekjes voor slechts 9,95. Drie keer raden wat jij gaat doen… jij pakt je portemonnee en koopt deze verzameldoos. De persoon heeft vertrouwen bij je gewekt en je koopt een product.

Het woordje gratis heeft een grote impact voor je business!

5: Deel gratis content en profiteer

Het verhaal van de koekjesverkoper gaat ook op voor jouw online business. Jij moet vertrouwen opbouwen met je content. Maar wat nu als kennis jouw product of dienst is? Als je dit deelt, hoe kun je dan verwachten dat mensen er voor gaan betalen? Het antwoord is simpeler dan je denkt.

Er zijn drie natuurwetten waar iedereen mee te maken heeft en waar iedereen naar op zoek is. De wetten zijn: De wet van wederkerigheid, de wens om relaties te creëren en de menselijke luiheid. Ik licht ze graag even voor je toe:

  • De wet van wederkerigheid: Als je iets geeft aan een mogelijke klant, dan zullen zij die zeer waarschijnlijk aan jou teruggeven. Ze zullen eerder jouw content gaan delen, over je gaan praten en zich aanmelden voor jouw nieuwsbrief.
  • De wens om relaties te creëren: Niemand wil alleen zijn, daarom zijn we altijd op zoek naar relaties. Dit kan in de privésfeer, maar ook zakelijk. Als jij iemand helpt dan zal hij je beginnen te vertrouwen en een band met je gaan opbouwen. Zo’n persoon zal ook veel eerder luisteren naar wat je adviseert en je informatie gaan lezen.
  • De menselijke luiheid: Veel mensen zeggen wel dat ze niet lui zijn, maar van nature kiezen wij altijd het pad van de minste weerstand om te krijgen wat we willen. Als jouw pad de minste obstakels heeft, dan zal je een klant voor het leven hebben!

De manier van denken van Daniel Kahneman

De bekende economist Daniel Kahneman onderzocht het gedrag van mensen en kwam tot twee manieren van denken die te herkennen zijn bij mensen.

Manier 1: Automatisch en snel, met een beetje tot geen effect en geen controle. Dit zijn de beslissingen die onderbewust gebeuren. Bijvoorbeeld het doen van boodschappen. Automatisch loop je naar je favoriete winkel en weet je precies waar alles staat. Je denkt hier niet echt bij na, omdat je tevreden bent met de prijs en sfeer.

Manier 2: Kost moeite, aandacht en mentale uitdagingen. Een voorbeeld van deze manier van denken, is als een nieuwe winkel opent en je besluit om het te gaan ontdekken. Bij iedere stap die je zet, probeer je de ervaring te omschrijven en te onthouden. Hoe was de parkeergelegenheid, was het druk en hoe zijn de prijzen? Je gaat met deze manier van denken vaak op zoek naar een reden om de ervaring niet leuk te vinden.

De meeste mensen willen in manier 1 blijven, omdat manier 2 eng is en moeite kost. Door gratis content weg te geven bouw je vertrouwen op. Op die manier kom je met jouw bedrijf en diensten meer in het onderbewuste van je mogelijke klant. Op den duur zullen zij niet eens meer twijfelen om bij jou geld uit te geven.

Koppel een product aan je blog/content

Ik heb je nu een hoop redenen gegeven, om je beste content gratis weg te geven. Als je begint met bloggen of vloggen of iedere andere vorm van contentcreatie, zorg er dan voor dat de titel ervan aantrekkelijk is!

  • Zorg dat je indeling van je content optimaal is.
  • Zorg dat je een relevante gratis weggever biedt in je blog, zodat je de lezer omzet naar een abonnee.
  • Zorg dat je titel zeer aantrekkelijk is

Nu is de vraag; hoe zet je een bezoeker om naar een betalende klant?

 Je kunt duizenden artikelen gaan schrijven en nooit één euro verdienen als je aanpak niet goed is. Bij iedere blog die ik schrijf stel ik mij de volgende vier vragen:

  1. Draagt deze content bij aan de behoefte van mijn lezers?
  2. Wat willen mijn lezers nog meer weten? Welke call-to-action kan ik ontwikkelen om een lange relatie met de lezer op te gaan bouwen?
  3. Hoe zet ik mijn lezer aan tot actie?
  4. Hoe kan ik een product als een pakket verkopen, welke aansluit bij de wensen van mijn lezers en waardevol is.

Als iedere blog antwoord geeft op deze vier vragen, dan hoef je je geen zorgen te maken over het verdienen van geld. Klanten zullen dan automatisch bij jou hun geld willen uitgeven en jouw programma’s willen afnemen.

Gratis content delen: doen of niet?

Als jij een product hebt wat geen uitleg behoeft, dan is jouw dienst ook overbodig. Alle maar dan ook echt bijna alle informatie, is beschikbaar op het internet. De sleutel tot succes zit hem in de implementatie en het klankbord wat jij kunt geven. Dat men jou vertrouwd en dat jij de autoriteit bent op dit vakgebied. Dat anderen niet kunnen tippen aan de toegevoegde waarde die jij hebt gegeven.

Let op: Je moet wel een goede balans houden. Je moet goed weten wanneer je genoeg hebt gegeven, zodat men actie onderneemt. Zorg ervoor dat je mensen aanzet tot actie. Want dan zullen zij aan jou denken bij de implementatie.

Over naar jou: Wat is de volgende actie die jij gaat ondernemen? Laat het mij alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder.

  1. Deel dit artikel met jouw bevriende ondernemers via de social share knoppen hieronder. Op die manier kan jouw netwerk ook maximaal van dit materiaal profiteren.

Social Selling begint met het luisteren naar je doelgroep. Als je weet wat hun uitdagingen en koopwensen zijn, kun je voorop lopen. Leren hoe je dit doet? Download hier onze “Startgids Social Selling” met tips en tricks!